Een commissariaat of toezichthoudende functie kan een interessante volgende stap zijn in je carrière voor directieleden en als je al een positie bekleedt in de boardroom. Het verbreedt je horizon, je doet ervaring op buiten je eigen organisatie en je voegt kennis en waarde toe op een andere manier dan je gewend bent. Voor jezelf is het dus enorm leerzaam. Echter, het is niet zomaar iets. De belangen worden steeds groter, je moet dus wel goed weten waar je aan begint.
Waar moet je op letten als je begint aan een commissariaat?
- Regel de praktische zaken eerst: is er een aansprakelijkheidsverzekering? Hoe groot is die en hoe komen ze aan dat bedrag? Hoe is het geregeld met de inwerkperiode? Welk salaris hoort bij de functie?
- Durf van tevoren referenties op te vragen over het bestuur en praat er over met andere mensen in je netwerk. Dat kunnen bijvoorbeeld partijen zijn die zaken doen met het bedrijf.
- Verdiep je goed in het commissariaat en kies voor iets dat je kent. Het is niet handig als alles nieuw voor je is.
- Let op hoe het team van toezichthouders er uit ziet. De expertise die nodig is om goed toezicht te houden, wil je gereflecteerd zien in het team.
- Wees je heel bewust van wat je doet en van je verantwoordelijkheid, maar blijf wel dicht bij je zelf en je eigen expertise. Het is belangrijk dat je je zelf kunt zijn in het toezicht/ commissaris team. Je moet het gevoel hebben dat je ook in tijden van crisis met elkaar overweg kunt.
- Als de huidige RvC niet aan zelfevaluatie doet en je bepaalde vragen niet mag stellen, begin er dan niet aan.
- Verzamel ervaren mensen om je heen of zorg voor mentoring en coaching. Er kunnen ingewikkelde constructies zijn in het bestuur en er kan sprake zijn van een bepaalde dynamiek en dan is het zinvol om je strategie tegen iemand aan te houden en met iemand te kunnen sparren.
Wil je meer lezen over hoe je als topvrouw het verschil kunt maken? Dat kun je lezen in deel 2 van Topvrouw in 7 stappen – Jouw weg naar de Boardroom. In deel 1 lees je hoe je je ambities waar kunt maken en aan de top kunt komen. Lees ook mijn blog Een toekomstbestendig team samenstellen: waar let je op? Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor meer inspiratie voor vrouwelijke leiders van nu.