zakenvrouwAfgelopen tijd zijn er veel discussies geweest over de voor- en nadelen van een quotum voor vrouwen aan de top. Vinden we het wel of niet terecht dat er een vrouw benoemd wordt vanwege een quotum. Meningen daarover verschillen. Het quotum is inmiddels vastgesteld voor een beperkte groep, namelijk de Raden van Commissarissen van beursgenoteerde bedrijven. Hoe zorg je er zelf voor dat je wegblijft van discussies of je beter een man of vrouw kunt aannemen en dat je met de juiste mensen aankomend jaar je doelstellingen gaat halen om je ambities te realiseren?

Om als organisatie toekomstbestendig en innovatief te zijn, heb je een team nodig dat vanuit verschillende invalshoeken kan kijken, die niet doet zoals ze het altijd gedaan heeft, maar waar de mensen elkaar bevragen en uitdagen over de juiste oplossing. Dat lukt niet met alleen maar mensen die allemaal op elkaar lijken. Wat voor team heb jij nodig om aan belangrijke actuele thema’s het hoofd te bieden? Pas als je die vraag op teamniveau hebt beantwoord, kun je gaan kijken naar wat voor mensen je dan nodig hebt om je team optimaal te laten presteren. Dan raak je aan diversiteit en kun je keuzes maken over het profiel waar je naar op zoek bent.

Als je gelijk inzoomt op individuele profielen bij het invullen van een bepaalde vacature, gaat het al snel over de vraag wat voor kwaliteiten er bij dat profiel passen. Als het om een bestaande vacature gaat, is de kans groot dat het bestaande profiel er bijgehaald wordt en dan kun je het hoogstens nog hebben of het een man of vrouw moet worden. De discussie wordt veel breder en relevanter als je naar de teamsamenstelling kijkt waarmee je de beste resultaten kunt halen.

Kortom, beantwoord eerst de vraag wat de missie en visie is van je organisatie, daarna wat jouw doelstellingen zijn voor jouw team, vervolgens kijk je naar wat dat betekent voor hoe jouw team er uit moet zien om daar te komen en tenslotte bepaal je dan wat voor persoon er bij hoort om dat te bereiken.

In het tweede deel van mijn boek ‘Topvrouw in 7 stappen – jouw weg naar de Boardroom’ kun je verder lezen hoe je als leider het verschil kunt maken aan de top om te zorgen voor meer inclusiviteit. Vind je dit interessant? Lees dan ook mijn blog 5 Redenen waarom een mentor voor vrouwelijk talent waardevol is of abonneer op mijn nieuwsbrief.
Annette Onrust is executive coach, trainer, spreker en begeleidt vrouwelijke leiders hun persoonlijke ambitie en die met hun team waar te maken. Samenwerken, inclusiviteit, betere resultaten.