Heldinnen – Het thema van Internationale vrouwendag

Heldinnen. Een prachtig thema van internationale vrouwendag. Het heeft mij aan het denken gezet over wanneer iemand een heldin voor mij is. Een heldin is iemand waar ik van kan leren, een rolmodel, iemand die mij inspireert om mijzelf uit te dagen en te blijven groeien. Een heldin is voor mij ook iemand die bepaalde waarden naleeft waarin ik mijzelf kan vinden en die daarmee ook daadwerkelijk een verschil maakt in de wereld. Dat is voor mij Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Voor haar ministerschap was zij topdiplomaat bij de VN en leidde zij de chemische ontwapeningsmissie in Syrië, bovendien is zij moeder van vier kinderen.

Zij staat voor mij symbool voor stap 7 in mijn boek ‘Topvrouw in 7 Stappen’, een krachtige vrouw die haar invloed gebruikt om maatschappelijke thema’s die zij belangrijk vindt op de agenda te zetten en uit te dragen. Eén van haar speerpunten is gendergelijkheid en empowerment van meisjes en vrouwen.

Wat kun jij van haar leren en wat betekent dat voor de stappen die jij kunt zetten in je carrière?

Levenslessen van een wereldvrouw

Levenslessen die je zelf hebt opgedaan in je jeugd maken wie jij bent en waar je zelf voor staat. Als je betekenis kunt geven aan deze levenslessen, helpt jou dat om je eigen verhaal te vertellen. Mijn boek Topvrouw in 7 Stappen begint met een zoektocht naar jóuw levensverhaal. Dat verhaal kun je gebruiken om anderen te inspireren en vooruit te helpen. Sigrid Kaag heeft als kind al vroeg leren omgaan met het gevoel van onmacht omdat ze werd geconfronteerd met dood en ziekte in haar persoonlijke omgeving. Het leidde er toe dat ze het als haar persoonlijke opdracht voelde om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Deze wereldvrouw gaf  betekenis aan haar levenslessen door alles uit het leven te willen halen wat er in zit en iets te willen betekenen voor zichzelf en zeker ook voor anderen.

Stip op de horizon

Wat is het mooi als je zo’n stip op de horizon hebt die jou helpt om je koers uit te zetten. Als je weet waar je naartoe gaat, helpt je dat om nu al stappen in de juiste richting te nemen en focus aan te brengen in de dingen die je doet. Sigrid Kaag maakt haar keuzes aan de hand van de interesses die zij heeft in internationale betrekkingen, politiek en haar avontuurlijke instelling. De beweging naar je doel volgt dan als vanzelf. ‘Je zet je in, grijpt soms kansen, steekt je nek uit, en dan komen er dingen op je af’, zegt ze in een interview met Nouveau.

Laat je horen

In de laatste stappen van mijn boek lees je hoe je jezelf neer kunt zetten, hoe je zorgt voor meer impact en zichtbaarheid. Sigrid Kaag is niet iemand die heel erg op de voorgrond treedt, tenzij het gaat om zaken die zij belangrijk vindt. Dan kiest zij ervoor om zich vol overtuiging te laten horen. ‘Ik doorbreek de stilte uit overtuiging omdat ik geloof dat stilte niet altijd heilzaam is’. En door die overtuiging raakt en inspireert haar boodschap echt.

Tot slot de levensles die Sigrid Kaag aan andere vrouwen geeft: ‘Heb vertrouwen in jezelf. Waag het, neem die kans. Sluit jezelf niet uit omdat je denkt dat een ander om twintig redenen beter is. Doe het, probeer het, lukt het niet dan volgende keer beter, maar doe het’.

Wil je meer lezen over de stappen die je kunt nemen in je carrière om je ambities waar te maken, lees dan Topvrouw in 7 stappen.

Annette Onrust is auteur van ‘Topvrouw in 7 Stappen – Jouw weg naar de Boardroom’. Als trainer en persoonlijk coach begeleidt zij vrouwen om hun ambities waar te maken. Daarnaast helpt zij teams om alle talenten ten volle tot ontwikkeling te brengen wat leidt tot een betere performance.